DeClerck

Nieuws

15 februari 2013

Interview met Kasper Burgy

Op 23 januari 2013 interviewde Monument+Recht Kasper Burgy. Kasper is huidig directeur en eigenaar van BURGY Bouwbedrijf gevestigd te Leiden. Hij is vanaf 1984 in dienst bij dit familiebedrijf dat zijn grootvader zo’n 80 jaar geleden begon. Vandaag de dag heeft BURGY 60 man in dienst en focust zich, als gecertificeerd restauratiebedrijf en restauratie- timmerfabriek, met name op het restaureren van monumenten.

Kasper BurgyVolgens Kasper was het niet toevallig dat BURGY zich als bouwbedrijf is gaan richten op monumenten. Het bedrijf restaureerde namelijk al bouwwerken met monumentale status, voordat hij aan het roer kwam te staan. Het is echter de passie die hij heeft voor het restaureren van monumenten, die het bedrijf deze gespecialiseerde richting op deed drijven.

In een veranderende bouwmarkt, waar de nadruk voor de meeste bouwbedrijven steeds meer ligt op fabrieksmatige nieuwbouw, is de restauratie van monumenten een vak apart. In combinatie met de huidige verduurzamingsslag worden aannemers op dit gebied steeds weer op de proef gesteld. Kasper vertelt ons dat dit het noodzakelijk maakt om de juiste specifieke kennis en ambachtslieden in huis te hebben. BURGY blijft zich dan ook bewust en consequent specialiseren en richten op de steeds doorgaande ontwikkelingen en innovatiemogelijkheden. Dit in combinatie met een interne opleiding tot vakmanschap – die al eens bekroond is met de titel ‘Leerbedrijf 2010’.

ClusiustuinOver de vraag welke projecten er bijzonder voor hem waren, gedurende de ruim vijfentwintig jaar dat hij zich met zijn vak bezig houdt, hoefde Kasper niet lang na te denken. Onder andere het poortje in de Clusiustuin van de Hortus Botanicus en de Pieterskerk te Leiden waren echte pareltjes. Ook buiten Leiden is BURGY actief, voorbeelden zijn: de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal te Rotterdam, het Panaroma Mesdag te Den Haag, landgoed Oud Amelisweerd te Bunnik en een aantal grachtenpanden te Amsterdam. Hoewel BURGY vaak zulke aansprekende grote monumenten restaureert, bestaat haar werk voor een groot deel uit kleinere klussen, zoals het vervangen van enkele ramen, het restaureren van de kap en het verbouwen van een woning.

Juridisch vindt Kasper de monumentenwereld tegenwoordig erg complex. Voornamelijk wanneer hij te maken heeft met een complete restauratie inclusief omgevingsvergunning. Dit laat hij dan ook graag aan de architect over. Natuurlijk geeft BURGY opdrachtgevers wel advies op dit gebied. In geval van groot onderhoud, evenals kleine verbouwingen kan zij dit zelf regelen, ook in overleg met Monumentenzorg en Welstand. Tekst en uitleg geven ten aanzien van bepaalde bouwkundig keuzes is dan ook voor BURGY een vanzelfsprekende zaak. Het blijft tenslotte een uitdaging om binnen de kaders van de wet, techniek en esthetiek samen te laten komen.

Terug naar alle nieuws